Opening Hours
Call Us

Lesson Plan – Makers of the Constitution Custom Essay

Makers of the Constitution
Introduction/Goal:

In this lesson, students will work in groups to create a visual presentation of the early beginnings of the United States Constitution, the first laws of our nation, using the resources of the media center and the internet. Each group will be assigned a different part of the standard to research and then work together to research the needed materials for the presentation over the month of September.

Objectives:

1.The student(s) will be able to utilize the media center to gather resources which will help them understand the constitution.

2.The student(s) will exhibit reading skills including comprehension skills and development of study strategies.

3.The student(s) will develop power points presentations with the instruction of the media specialist.

4.The student(s) will present their powerpoint to the class and share what they learned

about the standard they worked on.

5.The student(s) will work in a group to locate information and organize it into one

final powerpoint document.

State or District Standard(s) Addressed:

Social Studies Georgia Performance Standards:

SS4H5 The student will analyze the challenges faced by the new nation.

a. Identify the weaknesses of the government established by the Articles of

Confederation.

b. Identify the major leaders of the Constitutional Convention (James Madison and

Benjamin Franklin) and describe the major issues they debated, including the

rights of states, the Great Compromise, and slavery.

c. Identify the three branches of the U. S. government as outlined by the

Constitution, describe what they do, how they relate to each other (checks and

balances and separation of power), and how they relate to the states.

d. Identify and explain the rights in the Bill of Rights, describe how the Bill of

Rights places limits on the power of government, and explain the reasons for its

inclusion in the Constitution in 1791.

ELACC4RI3: Explain events, procedures, ideas, or concepts in a historical, scientific, or technical text, including what happened and why, based on specific information in the text.

AASL 21st Century Learner Standard(s) Addressed:

1.1.8 Demonstrate mastery of technology tools for accessing information and pursuing inquiry.

1.2.3 Demonstrate creativity by using multiple resources and formats.

1.The constitution is also known as what? (Answer: living document)

2.What year was it signed? (Answer: 1787)

3.True or false: the constitution is the highest law in the land. (answer: true)

4.Can the constitution be changed? (answer: yes through amendments)

5.What are the first ten amendments called? (answer: the bill of rights)

6.True or false: the constitution is over 200 years old? (Answer: true)

7.What was the group of men called who wrote the constitution? (Answer: the farmers)

8.Where did they meet to write the constitution? (Answer: Philadelphia)

9.The first part of the constitution is called what? (Answer: the preamble)

10.How many states did we have when the constitution was signed? (Answer: 13)

Do You Need A Similar or Related Assignment?

Wish Essays has been a choice of many for Custom Essays for over 10 years. Our writers and support staff are available 24/7.

Get an urgent order done within 6 Hours. YES 6 HRS !!!!!!!

If you need more clarifications contact our support staff via the live chat for immediate response.

Use the order calculator below and get ordering with wishessays.com.

Type of paper Academic level Subject area
Number of pages Paper urgency Cost per page:
 Total: